İot güvenliği neden önemli ?
Akıllı cihazlar, artık daha akıllı, daha verimli yaşamlar sürmemize yardımcı olmak için internet ile iletişim kurabilen günlük cihazlarla kullanımı oldukça yaygın hale geliyor.
Ancak, akıllı IOT cihazları kullanan kullanıcılar ve onları satan bu şirketler, bu cihazları korumak için çok fazla çaba sarf etmiyorlar.
İot güvenliğinde gerçekten endişe verici olan şey ise, IoT cihazı sahiplerinin genellikle saldırılardan haberdar olmamasıdır.
Bunun nedeni, bir cihaz bir kez ele geçirildikten sonra, normalde tam olarak çalışmaya devam ettikleri için saldırıya uğradıklarını söylemek imkansız olabiliyor.
Bu cihazlar, hedef alınan sistem, kurumsal sunucular ve hatta gizli devlet verileriyle aynı ağ da yer aldığında sorunların arkasında yeni sahneler oluşmaya devam ediyor.
Asıl mesele, hangi cihazların belirli bir ağda veya bir bütün olarak internette veri alışverişi yaptığını bilmeden, yeterli bir güvenlik stratejisi geliştirmenin bir yolu yoktur. Teoride, bir ağa eklenen her aygıtın güvenlik açısından değerlendirilmesi gerekir.
Son zamanlarda gerçekleşen yüksek profilli siber saldırılar ve giderek artan bir şekilde yayılan fidye yazılımlar, IoT güvenliğindeki boşluklar hakkında uzun zamandır tartışılan bir gündeme neden oldu. Bu tartışma, 2017’de yeni bir konuya odaklanacak olan Güvenli Nesneleri Dünyası için yeni bir konferansa zemin hazırladı. “sonraki bilgi güvenliği devrimi”
“EMEA’daki BT profesyonellerinin %77’si, ağa giriş noktalarının giderek artmasından endişe ediyor ve %70’i, IoT üreticileri tarafından yerine getirilen güvenlik önlemlerinin eksikliği konusunda endişeli.”
İot güvenliği ve Blockchain teknolojisi
Yıkıcı Blockchain teknolojisi birden fazla bilgisayardaki veri işlemlerini kaydetmek için kullanılan merkezi olmayan dağıtılmış bir muhasebe sistemi olarak tanımlanmaktadır.
Bu teknolojinin popülerlik kazanmasının nedeni nedir. Herhangi bir dijital varlık veya işlemi blok zincirine yerleştirebilme yeteneğinden kaynaklanmaktadır, sektörün hiç bir önemi yok.
Blockchain teknolojisi, işlemlerde her türlü veri ihlali, kimlik hırsızlığı, siber saldırı veya kötü niyetli kişilerin oyununu önlemek için kullanılabilir. Bu, verilerin özel ve güvenli kalmasını sağladığı gibi, değiştirilemez olmasının yanı sıra kurcalanmasını da imkansız kılıyor.
IoT ve Blockchain’ın siber güvenlik alanındaki kullanımı
Kimlik Doğrulama ile Korumalı Sistem Hesaplaması
Edge hesaplamaları, BT verimliliği, üretkenliği ve güç kullanımı için iyi bir alan olacaktır, ancak CISO’lar, CIO’lar ve daha kapsamlı işler için bir güvenlik sorunudur. Bu nedenle Blockchain, IoT ve Industrial IoT’yi güvence altına almak için bir çözüm sunabilir. Kimlik doğrulama, güçlendirilmiş veri özniteliği ve akışının yanı sıra kayıt yönetimi güncellemesinin güçlendirilmesine yardımcı olacak bir teknolojidir.
Yüksek Ölçekli Gelişmiş Gizlilik ve Veri Bütünlüğü
Kamusal dağılımın doğası gereği, Blockchain başlangıçta herhangi bir erişim kontrolü olmadan yaratıldı. Ancak zamanla, teknoloji birden fazla sektöre çözümler sunmaya başladıkça, blockchain uygulamaları artık veri gizliliği ve erişim kontrolü kapsamına giriyor.
Blockchain’ın tamamen şifrelenmesi, verinin bir bütün olarak veya bir kısmının, transit geçiş sırasında herhangi bir yanlış şahıs veya kuruluş tarafından erişilebilir olmamasını sağlayabilmesi değişik alanlarda farklı çözümler sunmasına neden oluyor.
Kimi sektörler için veriyi açık şekilde yaymak önemli ise kimileri için gizlilik esası ön plandadır. Bu nedenle hem Public hem de Private olarak kullanılabilir.
Tamamen P2P ve Güvenli Özel Mesajlaşma
Birçok şirket, chat, mesajlaşma uygulamaları ve sosyal medya üzerinden paylaşılan kişisel ve özel bilgilerini güvence altına almak için Blockchain’a ayak uydurmak için çalışmalar yapıyor.
Blockchain yardımı ile güvenli bir platform haline getirmeyi ve yabancı saldırılara karşı dayanıklı olmayı umuyor bu sayede artık mesajların 3. taraf yazılımlar veya kişiler tarafından okunması da imkansız kılınacak. Sadece izin verilmiş yetkili kişi tarafından okunabilecek mesajların oluşması sağlanacak.
Yüksek Oranda Geliştirilmiş PKI
Değişik PKI veya Genel Anahtar Altyapısı, mesajlaşma uygulamalarını, e-postaları, web sitelerini ve diğer iletişim türlerini güvende tutar. Ancak hepsi, anahtar çiftleri yayınlamak, iptal etmek veya saklamak için üçüncü taraf sertifika yetkililerine güvenir.
Bu sertifika yetkilileri şifreli iletişim kurmaya çalışan sahte kimlikleri olan bilgisayar korsanları için kolay bir hedef olabilir. Öte yandan, anahtarlar bir blokzincirinde yayınlandığında, uygulamalar ile iletişim kurduğunuz kişinin kimliğini doğruladığından, yanlış bir anahtar üretimi veya kimlik hırsızlığı için olası hatalara sebep olmaz.
Çok Kullanışlı Etki Alanı Adı Sistemi (DNS)
Genellikle Hackerlar, Twitter, Paypal ve diğer hizmetler gibi büyük web siteleri için DNS servis sağlayıcılarını indirebildiğinden, kötü niyetli faaliyetler için kolay bir hedef olarak görülür. Bu DNS girişlerini saklamak için bir Blockchain yaklaşımı güvenliği artırabilir, çünkü bu tek bir hedef olan kullanıcıyı farklı şekillerde güvence altına almaya olanak tanıyan bir teknoloji güvenliği sağlayacaktır.
Yüksek Oranda Azalan DDoS saldırıları
Blockchain teknolojisi ile dağıtılmış hizmet reddi (DDoS) saldırısı, birden çok tehlike altındaki bilgisayar sisteminin bir sunucu, web sitesi veya başka bir ağ kaynağı gibi bir hedefe saldırdığı ve hedeflenen kaynak kullanıcıları için hizmet reddine neden olduğu bir saldırı modelidir.
Bu, sistemi yavaşlatmaya, hatta çökmeye ve kapanmaya zorlar, böylece meşru kullanıcılara veya sistemlere verilen hizmeti reddeder. Bu problem, blokzinciri ile kolaylıkla aşılabilir, bu tür saldırılara karşı koruma sağlayabilecek merkezi olmayan çözümlere entegre ederek sorunlar çözülebilir.
İot güvenliği için arayınız
Sonraki konu : Endüstriyel iiot gelişimi
Iot projeleriniz ve Yazılımlarınız için arayınız: 0(850) 302 00 26